Menü

A község története

Hőgyész a Hegyhát központja, szép természeti környezetben. Tolna megye tizenkettedik legnagyobb települése. Az Árpád-korban hölgyészek, hermelin vadászok lakták. Első írásos emléke 1277-ből származik.

A török időkben elnéptelenedett. Mercy gróf 1722-1746 között telepítette ide a németországi Fuldából a kézműves svábokat. Hőgyészről származik Magyarország egyik legrégibb ipari emléke, az 1733-ban létrehozott LINI-FABRIKA Textilgyár és Kékfestő Üzem. Mária Terézia idejében, 1753-ban mezővárosi rangot kap. Hőgyésznek 1838-ban 801 adózója, 243 adó alá eső háza, és iskolájának 280 tanulója volt. 1921-ben sokan kivándoroltak Amerikába.

1925-ben 4017 fő lakosból 3651 a katolikus, 2817 lakossal a német ajkúak vannak többségben. A lakóházak száma 566. A második világháború szinte minden zsidó lakost elpusztított, majd 1946-ban 618 német családot telepítettek ki, és közel ilyen létszámú bukovinai székely és felvidéki magyar települt a helyükre.

Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági és textilipari foglalkoztatás volt jellemző. Mára mindkettő visszaesett, a munkanélküliek aránya 10% feletti. A vállalkozások száma meghaladja a 200-at, melynek zöme magánvállalkozás. Jelenleg Hőgyészen működik az ország egyik legjelentősebb frottírüzeme. Hőgyész csicsói részén 54 fokos sós termálvíz került feltárásra. 1990-óta elterjedőben van a falusi turizmus vendégfogadása.

A községet szép természeti környezet veszi körül, vadrezervátumos tölgy- és akácerdőkkel. Hőgyész központjában 10 ha. természetvédelmi őspark ad hangsúlyt a településnek. A tágas főtéren meghatározó barokk épületek, a műemlék Apponyi-kastély és a katolikus templom őrzik a múltat. Építészeti érték az őspark közepén álló Mercy-mauzóleum és a zsidó zsinagóga épülete. A községháza előtt a Garányi házaspár kerámia díszkútja jelképezi a hermelint és az egykori szakmákat.

A megyeszékhelytől 35, egyéb városoktól 20-25 km-re található Hőgyész, szinte Tolna megye közepén. A községet átszeli a 65-ös főút, innen van leágazás Dombóvárra. Autóbusszal jól megközelíthető. Közös vasútállomása van Szakály községgel. A község 28 utcája szilárd burkolattal rendelkezik. Kiépült a szennyvíz, gáz, telefon és kábeltévé hálózat. A lakások száma: 1112.

A hőgyészi Hunyadi János Általános Iskola és Zeneiskola, körzeti jelleggel, 400 tanulóval működik. Az intézményben német nemzetiségi nyelvoktatás és kéttannyelvű tanítás folyik, ami angol nyelvoktatással is kiegészül. Az óvodába 170 gyerek jár. Korszerű művelődési háza és könyvtára van a községnek. A hagyományápoló egyesületek közül jelentősebbek a Német Nemzetiségi Egyesület és a Székely Kör. Jó hírű a Szent Kereszt Plébánia kórusa is. Évente visszatérő jelentősebb rendezvények a farsangi svábbál és székely bál, májusfa kitáncolás, a csicsói és a hőgyészi búcsú.