Menü Bezárás

Hasznos tanácsok a kánikula idejére

Tanácsok hőséghullám idejére

Kerüljük a meleget!
Hűtse lakását!
Fontos megjegyzések!
Figyelje a szobahőmérőt!
Napközben tartsa az ablakokat csukva,használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt.Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak aszükséges mértékben használja azelektromos készülékeket (még a világítástis). Ha van légkondicionáló berendezése,ennek működtetése idején tartsa csukva azajtót és az ablakot.Hőhullámok idején, amikor a külsőhőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideálisbelső hőmérséklet 28 fok körüli.- nemjavasolt a túlzott légkondicionálás.A ventillátort csak rövid ideig lehet használni,mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos afokozott folyadékpótlás!
Ha a fent említettek nem valósíthatók meg,lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órátlégkondicionált helyen.
Kerülje a megterhelő fizikai munkát,tartózkodjék árnyékban a legmelegebbórákban.
Már most gondoljon arra, hogyan hűthetilakását a jövőben („hideg” festék,párologató, zöld növények).
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 litervizet!
Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjönlangyos vízben.
Használjon vizes borogatást, hűtse lábátlangyos vízben.
Viseljen világos, természetes alapanyagú,bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széleskarimájú kalapot és napszemüveget.
Rendszeresen fogyasszon folyadékot, nevárja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszonalkoholos és magas cukortartalmú és koffeintartalmú ital!Pótolja az izzadással elvesztett sót is! Avízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet!Ne feledje: az alkoholos és cukros italokvizet vonnak el a szervezetből, fokozzák aszomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!
Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezzemeg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják agyógyszerek a folyadék szükségletet.A lázas betegekre különösen oda kellfigyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázasgyermekek folyadékpótlására!
Ellenőrizze testhőmérsékletét!Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fokfölé emelkedik, az már káros az egészségre.39 fok felett hőguta!40 fok felett életveszélyes állapot!
Tárolja gyógyszereit megfelelőhőmérsékleten!Ha a szobahőmérséklet 25 fok föléemelkedik, célszerű a gyógyszerekethűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva adobozra!
Keresse fel orvosát, ha krónikusbetegségekben szenved, vagy többfélegyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetetészlel, azonnal forduljon orvoshoz!

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE

Általános tudnivalók

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére. Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást! Lehetőleg éjjel szellőztessünk! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak. Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába. Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett! A hosszú hajúak lehetőleg fogják össze hajukat, így kevésbé melegít, nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet. Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom, őszibarack …). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

Étkezési tanácsok

Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk. Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is. Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől! Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket!). A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll. Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben – átmenetileg – felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat. Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt! Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget, amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.

Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után! Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.
Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

7100 Szekszárd, Mikes u. 16-22.

Tel: +36 74 504-700

E-mail: tolna.titkarsag@katved.gov.hu