Menü

HŐGYÉSZI HÍRLEVÉL Hőgyész Nagyközség Önkormányzata 2021. augusztus

Tisztelt Hőgyésziek! 

Utolsó hírlevelem óta eltelt két hónap. Júliusban a Népújság hasábjain tájékozódhattak településünket érintő történésekről, eseményekről. Hőgyész Nagyközség jóvoltából a hírújság minden háztartásba eljutott. 

 • Az eltelt két hónap forró és rendkívül aszályos nyarat hozott, ennek ellenére, úgy ahogy számítottunk is rá, az önkormányzat által termelt cukkíni és tök termés is jól sikerült. A nagy hozamnak köszönhetően a lakosság igényeit maximálisan ki tudtuk elégíteni, így olcsó áron juthattak egészséges és friss terméshez a hőgyésziek. A megmaradt kb. 200 kg-ot legyalultuk, az iskola kapta meg, amit a gyermekétkeztetésben tudnak majd felhasználni.
 • Az önkormányzat bodzásában is készülünk a szüretre, elvégeztük az eső utáni munkálatokat, gyomtalanítottuk a területet, tárcsáztunk, maróztunk.
 • Az epresben folytatódtak a mezőgazdasági munkák, a területet előkészítettük a következő ültetvény telepítéséhez, a talajt a fóliázáshoz.
 • Július hónapban a munkaügyi központ meghirdetett programban önkormányzatunknál 23 fő jelentkezett diákmunkára. Az ő segítségükkel valósult meg a sportpálya, nézőtér korlátainak csiszolása, festése.
 • Folyamatosan javítjuk, újítjuk fel a pályázatunkban szereplő járdákat, járdaszakaszokat. Jelenleg a Zrínyi Miklós utcában folynak a munkálatok. 
 • Az elmúlt héten a rendőrség részére egy új parkolót betonoztunk le.
 • A virágosítást a nagy hőség ellenére is folytattuk a községben. A levirágzott árvácskák helyére új virágokat telepítettünk. A községben elhelyezett virágainkat és facsemetéinket naponta locsoljuk. A növények nem ismerik a hétvégi munkaszünetet, locsolásról szombat-vasárnap is gondoskodunk. A központban elhelyezett „muskátlis szekér” szemet gyönyörködtető látvány, helyi lakosok és az átutazó vendégek is megcsodálják.
 • A sportpálya melletti játszóteret kitakarítottuk, a balesetveszélyes ágakat levágtuk, a sövényt kitisztítottuk, rendbe tettük, a zöldhulladékot elszállítottuk. 
 • Az alsó játszótéren előkészületi munkákat végeztünk, rövidesen felújítjuk a játékokat. Kérjük, a munkálatok alatt ne látogassák a játszóteret! Igyekszünk mielőbb befejezni és visszaadni a gyerekeknek.
 • A Deák Ferenc utcában (a Malomnál) a nyertes pályázatnak megfelelően elkezdték az itt található utak felújítását. A munkálatok ideje alatt kérjük a lakosság megértését és türelmét!
 • Az önkormányzatunknak folyamatos a jelenléte az általános iskolában, ahol most elkel a segítség. A nyáron a KLIK pályázaton nyert pénzből kicseréltette az épületben a radiátorokat, illetve a tantermekben, szintén egy eredményes pályázatnak köszönhetően laminált padlót fektettek le. A padlózási munkálatok rövidesen befejeződnek. 

Az önkormányzat dolgozói segítettek a nagy mennyiségű hulladék elszállításában, szekrények, bútorok mozgatásában, illetve a takarításban is, hogy a szeptember 1-i tanévkezdés zökkenőmentesen sikerüljön. Augusztus 23-án megérkeztek az iskolai tankönyvek is. Közfoglalkoztatott dolgozóink segítették a szállítmány behordását az iskolába. Így közel fél óra alatt minden tankönyv évfolyamonként szortírozva a kiosztás helyére került.

 • Folyamatos a takarítás közterületeinken, hiszen a „szemetelési kedv” sajnos továbbra sem csökken.  Rövidesen elkészülnek az új hulladéktárolók, reméljük, hogy ha ezek kihelyezésre kerülnek, és már nem kell mások után ennyi szemetet összeszednünk a földről a falu központjában! Ha a helyzet mégse változna, akkor bírságolni fogunk, a türelmi időszak – közkívánatra – lejárt!
 • Jó hír a kerékpározás kedvelőinek, hogy Tamási – Hőgyész kerékpárút elkészítése van tervben. A KözútKezelővel augusztus elején közös bejárást tartottunk. A polgármester szabadsága miatt a tervezett kerékpárút bejárásán Szili Istvánné a Pénzügyi és Általános Bizottság elnöke, valamint Stefánné Mészáros Lívia alpolgármester vettek részt. A tervezett útvonal a teveli elágazótól haladna Tamásiig, ahol a Rácz-völgyi kerékpárút végéhez csatlakozna. Érintené az Arany János utca teljes hosszát. Ha a terv megvalósul, akkor az itt található, már rossz állapotban lévő aszfaltburkolat is új és szélesebb réteget kapna. A projekt állásáról folyamatosan fogjuk Önöket tájékoztatni. A bejáráson képviseltette magát Tamási, Szakály, Regöly, Hőgyész települések.
 • Augusztus 20-án ünnepeltük Szent István, az államalapítás és az új kenyér ünnepét. Az ünnepi szentmisén a plébános úr megszentelte az új kenyeret, a megszegett kenyérből a hívők is kóstolhattak egy darabkát. A délután 3 órakor kezdődő rendezvény a Művelődési Ház szervezésében, és az önkormányzat közreműködésével jöhetett létre. Végre együtt lehettünk, együtt ünnepelhettünk! Köszönöm, köszönjük, hogy eljöttetek! 

Ezen a programon közel ötszázan vettek részt, hajnalig tartott a tánc, a zene. Örömünkre 9 csapat nevezett a főzőversenyre, az elkészült ételeket szakavatott zsűri értékelte. Mindenki fogyaszthatott az elkészült ételekből. A régi hagyományból újra hagyományt szeretnénk teremteni. Reméljük jövőre még többen mérik össze tudásukat az „ízek versenyében”. A benevezett csapatokat 15 ezer forinttal támogatta az önkormányzat. A Hőgyészi Borbarát Kör jóvoltából az érdeklődők megkóstolhatták a hőgyészi borokat is, csupán csak a poharat kellett megvenniük az ínyenceknek. A hűsítő vörös és fehér borok mellett, a házi ízek kedvelői megkóstolhatták az önkormányzat által készített szalámikat is. Az ünnepélyes megnyitón Hőgyész Nagyközség Önkormányzata nevében, Máté Szabolcs polgármester átadta a „Jótékonysági bál” (Nyárnyitó utcabál) bevételét (381 ezer forintot) az óvodának.  Az intézmény a befolyt összeget eszközvásárlásra fogja felhasználni.  Nem maradhatott el a tűzijáték se, amiben közel tíz percig gyönyörködhetett a nagyközönség. A csodálatos látványt, hatalmas vastapssal köszönték meg a nézők.

Köszönöm a szervezésben, előkészítésben, lebonyolításban és a dekorálásban résztvevő segítőink munkáját!

BEISKOLÁZÁSI TÁMOGATÁS: 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a képviselő testület döntése alapján a hőgyészi állandó lakcímmel rendelkező tanulók részére beiskolázási támogatást nyújtunk. Az általános iskolások 5000 Ft-ot, a középiskolások és felsőfokú intézménybe járó tanulók 10 000 Ft támogatást kapnak. A kérelmekhez szükséges nyomtatvány augusztus 10-től átvehető a hivatalban. (A nyomtatványt a földszinten a lépcső melletti asztalon találják.).

A hőgyészi általános iskolába járó tanulók esetében nem, de a többi esetben iskolalátogatási igazolást  kérünk. A kérelmek benyújtásának határideje: 2021. szeptember 30.

Kedves Hőgyésziek! 

Bízom benne, ha a járványhelyzet is kedvezően alakul, akkor rövidesen újra találkozhatunk. A Művelődési Ház együttműködésével már szervezzük a szeptember 11-i és 12-i „Őszköszöntő vigasságok” elnevezésű programunkat, ami a hőgyészi búcsú idejére esik. A részletekről rövidesen Önöket is tájékoztatni fogjuk.

Sok szeretettel várunk minden kedves, szórakozni és kikapcsolódni vágyó érdeklődőt! 

Továbbra is vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Máté Szabolcs
Hőgyész Nagyközség Polgármestere         

Hőgyész, 2021.08.31.