Menü

HŐGYÉSZI HÍRLEVÉL Hőgyész Nagyközség Önkormányzata 2021. június

Tisztelt Hőgyésziek!  

„A májusi eső aranyat ér” – régi bölcselet, amiben mi is reménykedtünk a múlt hónapban. Akkor még nagyon izgultunk, hogy a sok csapadék meg ne ártson az epernek, ne induljon el a rothadás. A régiek mondása beigazolódott, az aranyat érő eső az eper termésre pozitívan hatott, így a vártnál is magasabb hozamot tudhatunk magunk mögött. Úgy látjuk, hogy a cukkíni és a tök termés is szépen alakul. Június végén elkezdtük ezek betakarítását és árusítását is. Mezőgazdasági bevételeinkről, az év végén vonunk mérleget, amiről részletes tájékoztatást fogunk adni. 

 • Hónap elején átléptünk az „aranykalászt érlelő” nyárba. Az esős, hűvös időjárást szinte gombnyomásra felváltotta a hőség. Önkormányzatunk dolgozóinak nem könnyű ebben a tikkasztó melegben helyt állni, de mindent megtesznek azért, hogy a környezetünket rendben tartsák és közben a mezőgazdasági munkákat is elvégezzék. 
 • Csicsóban útkarbantartást végeztünk, a Vöröskereszttől a szaletli-ig vezető földút egy részét kaviccsal szórtuk le, hogy esős időben ne kelljen sárban csúszkálni az itt közlekedőknek. A beruházást nagyrészt saját forrásból valósítottuk meg, közmunka program keretében. Köszönet az adófizetőknek és dolgozóinknak!

Hónap végére a csicsói út egy újabb szakasza is elkészült, a környékbeli ingatlantulajdonosok önkéntes segítségével. Az önkormányzat adta az anyagot, a gépeket, a környékbeliek pedig felajánlották, hogy elterítik a kavicsot. Régen volt már ilyen jó közös munka Hőgyészen, de reméljük, hamarosan lesz megint!

 • A lakosság jogos igénye a „Kelvi” útjainak a karbantartása, illetve egy olyan megoldás keresése, ami mindenki megelégedésére szolgál.  A kavicsos törmeléket az ottani lejtőkön lemosná az esővíz, így ezt a lehetőséget a szakértőkkel történő egyeztetés után elvetettük. Itt a betonozás vagy aszfaltozás jelentene jó megoldást. Keressük a forrásokat, reméljük rövidesen ezt a kérdést is rendezni tudjuk. 
 • A Széchenyi utcában a vízelvezető árkot, 20 méteres hosszúságban megtisztítottuk, ide a jobb vízelvezetés érdekében támfalat építettünk.
 • A Kolozsvári utcában a rossz állapotú vízelvezető árkot 50 méternyi hosszúságban lebontottuk, aminek helyére újat építettünk. Az önkormányzatunk dolgozói a sittet elszállították.
 • Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy önkormányzatunk 2021. július 1-től bankot váltott. Az önkormányzat az OTP fiókkal kötött szerződést, így költséghatékonyabban tudjuk vezetni folyószámla ügyeinket. A lakosságot érintő változásokról később fogunk részletes információt adni, honlapunkról tájékozódhatnak.

EBBEN A HÓNAPBAN TÖRTÉNT: 

A pandémia lecsengése és a járványügyi intézkedések lehetővé tették, hogy végre községi szinten elkezdhessük a munkaterv szerinti rendezvényeink megtartását. 

 • A nemzeti összetartozás napján (2021. június 4-én), a Trianoni emlékműnél, társadalmi szervezeteink, egyesületeink, valamint Hőgyész Nagyközség Önkormányzata koszorút helyezett el. A 101. évfordulón mécseseket gyújtottunk, a nemzeti színű zászlót félárbócra eresztettük. 
 • Hőgyész, Dúzs, Kalaznó és Mucsi közös gyereknapi rendezvényére 2021.06.06-án került sor, a programot a Művelődési Ház szervezte. 

Köszönjük, hogy eljöttek gyermekeikkel! A sok pozitív visszajelzés bennünket erősít, jövőre ugyanitt-ugyanígy! Jó volt látni, hogy mindenki jól érezte magát és végre együtt a közösség. 

 1. rendezvényen a gyerekeknek mindent ingyen biztosítottunk, a gyermeknapról készült videot a YouTube-on, az alábbi elérhetőségen tekinthetik meg:

Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy minden gyereknapkor felavatjuk az előző évben született hőgyészi gyerekek tábláját. Nagyon örültünk, hogy a szülők elhozták gyermekeiket az idei, első avatásra. Az avatási ünnepségre és az ültetésre, a Dombóvár felé vezető nagykanyar melletti parkosított részben került sor. 

Boldog gyerekkort kívánunk a még kicsiknek, reméljük néhány év múlva a nagyobbakkal játszanak a hőgyészi gyereknapokon.

Köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik részt vettek a Gyermeknapi program szervezésében, lebonyolításában, illetve azoknak is, akik szponzorálták rendezvényünket!

Elballagtak 8. osztályos diákjaink is. 

Az önkormányzat apró ajándékkal és üdvözlőlappal kedveskedett minden elballagónak. A tantestületi dicséretben részesülő hat diák pénzjutalmat is kapott tőlünk. Minden volt nyolcadikosunknak sikeres továbbtanulást, jó iskolákat, türelmes tanárokat, szorgalmat, kitartást kívánunk!

 1. ballagási ünnepélyről készült videót az alábbi linken tekinthetik meg:
 • Június 26-án a Településünk Jövőjéért Egyesület 6. alkalommal rendezte meg hagyományos bortúráját. A csicsói borokat 5 pincében kóstolhatták meg az idelátogató vendégek. A rendezvény az előző évekhez hasonlóan szép számú érdeklődőt vonzott, sokan érkeztek vidékről, de még külföldről is. Köszönöm az egyesületnek, hogy népszerűsíti a hőgyészi borokat és ezáltal községünket is! 

MEGHÍVÓ

 • A Művelődési Ház szervezésében e hét végén (2021.07.03-án 19 órai kezdettel) kerül sor a NYÁRNYITÓ UTCABÁLRA, melyre szeretettel invitálom Önöket. Töltsünk el egy szép estét együtt! A bál önköltséges, részletekről a Művelődési Ház facebook oldalán és az előzetesen kiküldött szórólapokból tájékozódhatnak. A zenét a VAGABUND zenekar szolgáltatja, az est sztárvendége MEGGYES CSABA lesz. Asztalfoglalás a Művelődési Házban, vagy 06 20 / 454 71 23 telefonon. Mivel nem szeretnénk ételt pazarolni, csak annyi adagot főzünk, amennyire csütörtökön délután 4-ig regisztráció érkezik. Az addig regisztráló felnőttektől 1500 forintot kérünk a belépőért, a vacsoráért és a sátor alatt biztosított ülőhelyért; az ugyaneddig regisztrált 14 éven aluliaknak ez ingyenes, de őket is regisztrálni kell. Aki nem regisztrál csütörtökön délután 4-ig, mindenkit szívesen látunk, a helyszínen is válthat belépőt, szintén 1500 forintért, de ebben nincs benne a vacsora és a szabad ülőhelyeket veheti igénybe. A bevételt a Művelődési Ház az óvoda fejlesztésére ajánlja fel.

Kedves Hőgyésziek! 

Remélem, hírlevelemből sikerült tájékozódniuk, hogy mi történt ebben a hónapban! Kívánok Önöknek szép nyarat, a nyaralóknak kellemes kikapcsolódást, jó pihenést! Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra! 

Máté Szabolcs
Hőgyész Nagyközség Polgármestere

Hőgyész, 2021.06.30