Menü

Platán Szociális Otthon

Platán Szociális Alapítvány Idősek Otthonának

Platán Szociális Alapítvány Idősek Otthonának

A Platán Szociális Alapítvány Idősek Otthonának története a 90-es évek végén kezdődik, amikor Theisz József kisebbik gyermeke Theisz Judit diploma munkájaként idősek otthonát tervezett a főiskolán. A szülőknek ez adta az ötletet, hogy szülőhelyükön valami maradandót hozzanak létre. Az ötletet tett követte és a Theisz Építő Kft 1998-ban megvásárolta a település központjában álló leromlott állapotban lévő állami gazdasági iroda épületet, és megkezdte az idősek otthonának építését. Az átalakítási munkálatok 2000. év elejére készültek el.

Theisz József és két gyermeke ifj Theisz József és Theisz Judit az intézmény működtetésére alapítványt hozott létre. A Platán Szociális Alapítvány 2000 márciusában kezdte meg közhasznú tevékenységét.
Az alapítvány által működtetett idősek otthona 2000. június 15.-én nyitotta meg kapuit 78 férőhellyel, mely részben emeltszintű, részben normál férőhelyek voltak. Az intézmény Tolna megye első alapítvány által fenntartott és működtetett bentlakásos szociális intézménye. Az épület építése és átalakítása során a Theisz Építő Kft. gondosan betartotta a szociális intézmények létesítésére vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az otthon az akadálymentes közlekedést szabályozó előírások szerint készült el. Az akadály mentesített környezet (kapaszkodók, rámpák személylift, fürdőszobákban zuhanyzók), már az intézmény indulásakor biztosította a mozgásukban korlátozott lakók közlekedését az intézményben. Az eltelt időszak alatt (pályázati pénzből és sajáterőből) két lift került még üzembe helyezésre ennek következtében ma már az intézményben üzemelő három lift lehetővé teszi, hogy mozgásukban akadályozott idős emberek is igénybe tudják venni szolgáltatásunkat. Az újonnan beszerelt liftek sajátossága, hogy Brei írással ellátottak, ezáltal vak lakóink is biztonsággal tudják kezelni. A hallássérülteket fény jelzések segítik a lift használatában.
Az intézmény két épületében 1.-2.-3 és 4 ágyas lakrészek állnak a szolgáltatást igénybe vevők elhelyezésére rendelkezésre. Az intézmény valamennyi lakrésze rendelkezik előszobával, valamint fürdőszobával. Az 1 és 2 ágyas lakrészekben saját bútorzat behozatalára is van lehetőség.
A földszinten található tágas étkező a kulturált étkezésre, a korszerűen és igényesen kialakított 150 adagos konyha a modern táplálkozás megvalósítását biztosítja. Emellett lakóink a szintenként kialakított teakonyhákban, egyszerűbb ételeket tudnak elkészíteni maguknak.
A lakók ruházatának és az intézményi textíliáknak a tisztántartására saját mosodát üzemeltetünk.
Az otthont körülvevő 14.000 négyzetméteres park lehetőséget ad lakóinknak a friss levegőn történő kikapcsolódásra, kertészkedésre, pihenésre a szabadidő eltöltésére. Rendszeresen szervezünk különböző rendezvényeket, ünnepségeket, havonta megünnepeljük lakóink születésnapját. A lakók közérzetének javítása érdekében rendszeresen gondozzuk a parkunkat, fákat, cserjéket, virágokat ültetünk. A park teljes mértékben akadálymentesített, ezáltal mozgássérült lakóink is szabadon tudnak mozogni a friss levegőn.
A 2005. évi létszám bővítés következményeként napjainkban 98 idős ember elhelyezéséről tudunk gondoskodni. Jelenleg 12 ellátottunk  Hőgyészről költözött az otthonba, a többi lakónk a környező településekről érkezett.
Lakóink teljes ellátását, – mely magába foglalja az étkezést, orvos által előírt diétát, fizikai szükségletek kielégítését – az intézmény 41 dolgozója végzi. A dolgozói összetételre jellemző, hogy 21 munkatársunk hőgyészi lakos, a többiek a környező településeken laknak. Hőgyész nagyközség vonatkozásában, a település egyik legnagyobb munkáltatója vagyunk. Az egészségügyi ellátás keretében megoldott az alapellátás és a szakorvosi ellátás is. Az intézmény orvosa heti két alkalommal rendel az otthonban. Rendszeresen rendel az intézményben bőrgyógyász, ideggyógyász, pszichiáter és rheumatológus szakorvos. Az orvosi rendelőnk 2000 óta rendelkezik ÁNTSZ által kiadott működési engedéllyel. A szolgáltatást orvosaink OEP által nem finanszírozott szolgáltatóként biztosítják lakóink részére.
A pszichés- mentálhigiénés ellátás keretében biztosítjuk lakóink részére a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit, családi és társadalmi kapcsolataik fenntartását, hitéletük gyakorlását, támogatjuk az intézményen belüli kis közösségek, társas kapcsolatok kialakítását.
Az épület tulajdonosát és az alapítvány kuratóriumát elsődlegesen az intézmény által biztosított szolgáltatások mellett az a cél vezérli, hogy minél gazdaságosabban lehessen üzemeltetni az épületet. Ennek érdekében minden különböző intézkedések történtek. A villamos áram gazdaságos felhasználása érdekében valamennyi világító testben energia takarékos izzók vannak. A gázfogyasztás mérséklése érdekében 2007- óta a melegvíz előállítására napkollektorok kerültek beépítésre. További tervek szerint a meglévő gázkazánokat szeretnénk kicserélni kondenzációs kazánokra, és elkészül az épület hőszigetelése.